South Dakota School of Mines & Technology Music Center Study

The Old Gymnasium on the campus of South Dakota School of Mines & Technology dates from the 1930’s. It has a gymnasium with partial mezzanine around 3 sides and a proscenium opening and stage area. In the lower level are locker rooms and a lap pool. Our team was asked to evaluate the structural capabilities of the mezzanine balcony in order to assess balcony audience seating areas for a new Music Center. We also evaluated the feasibility of demolishing the pool to create a choir/band practice room with 20’ ceilings and appropriate acoustical treatments.

In that evaluation, we determined that the desired size of the music room could not be achieved without undermining the existing building foundation. Our professionals created an alternative solution for an addition on the south side that would allow for the appropriate size of the music practice room and would allow a direct connection to the stage and performance areas. We also developed concepts for the conversion of the gym to auditorium seating with 550- to 590 stadium seating that connected the ground level to the mezzanine.

A concept was also designed to provide the necessary pre-function areas on the first and second level providing new stair and elevator access. This created both horizontal and vertical distribution of ADA seating. We created a new 2 story atrium that connects all pre-function spaces for the entry. A roof-top terrace was also part of the concept which will be used for University gathering spaces, outdoor concerts and game-day observation deck for stadium events.

The renovation would include 11,000 SF of renovation with two renovated classrooms in the basement, eight practice rooms, administration offices, new mens/womens restrooms on all levels, a loading area, and a large multi-purpose practice room. The new addition would be 6,000 SF.

  • Client
    South Dakota School of Mines & Technology
  • Location
    Rapid City, South Dakota
  • Scope
    Architecture, Interior Design, Mechanical Engineering, Electrical Engineering
  • Project Size
    17,000 SF
  • Year Completed
    2014
Close Menu